USPJEŠNO ZAVRŠEN 13. FESTIVAL TOLERANCIJE (GALERIJA)

USPJEŠNO ZAVRŠEN 13. FESTIVAL TOLERANCIJE (GALERIJA)

15.04.2019.

Projekcijom filma Izbrisana u slovensko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji zatvoren je 13. Festival tolerancije. Publika je toplo pozdravila glavnu glumicu Juditu Franković Brdar i ostatak ekipe koji su se predstavili nakon projekcije. Ovaj nagrađivani film progovara o problemu “izbrisanih” iz 90-ih godina kada su oduzeta prava državljanima neslovenskog porijekla. Glavna junakinja u filmu je žena koja se bori za svoja prava, kao i u brojnim drugim naslovima u ovogodišnjem programu posvećenom poštivanju različitosti, jednakosti i pravednosti.Važnu edukativnu ulogu imala je i Digitalna kino škola, putem koje su učenici uz prikazivanje filmova virtualne realnosti učili o toleranciji i empatiji prema izbjeglicama. "Uključivanjem djece od najranije dobi na za njih prilagođen način, čini ih empatičnijima, odgovornijima i uključenijima u vlastitu zajednicu. Manje sredine poput naše bi trebale čak i više uključivati svoje učenike u razne programe te im približiti stvarni svijet i njegove probleme", rekla je Sandra Škarpa, knjižničarka u Osnovnoj školi Lučko.

U sedam dana festivala prikazano je 78 igranih, dokumentarnih te filmova za djecu, koji se uglavnom ne mogu naći u distribuciji u hrvatskim kinima. Dobro su popraćene i diskusije Tolerance Talk na kojima se raspravljalo o važnim društvenim temama, a pozornost su privukle i dvije angažirane izložbe na javnim prostorima Zagreba. U ostatku programa posebno su dobro prihvaćena Edukacijska jutra tijekom kojih su se učenici osnovnih i srednjih škola te polaznici Policijske akademije educirali o holokaustu putem predavanja preživjele Vesne Domani Hardy te o poljskom muzeju Majdanek.

Novost je i uvođenje Masterclassa tolerancije, programa predavanja o nastanku pojedinih filmova, koje su vodili Nebojša Slijepčević, redatelj dokumentarca Srbenka i Bobo Jelčić, redatelj filma Obrana i zaštita. "Publici sam i kroz predavanje nastojao dočarati kako je nastao film o podijeljenom Mostaru. Zanimljivo je da film nije izazvao nikakve reakcije u Mostaru, dok su ga bolje prihvatili u nekad također podijeljenom Berlinu", kazao je Jelčić.

Unatoč iznenadnom preseljenju dijela programa iz kina Europa, festival je uspješno okončan. "Zadovoljni smo ovim izdanjem festivala unatoč problemima koji su nas snašli dva dana prije otvorenja. Ipak, održali smo sve programe za koje nismo dobili niti jednu kritiku. Posebno su nam važni edukativni programi koji su i ove godine bili odlično posjećeni. Zahvaljujem na uspješnom festivalu svom timu, volonterima, publici, gostima, partnerima i sponzorima. Nastavljamo priču i dogodine, ovo što smo dosad napravili, ne može se više zaustaviti", izjavila je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Zadovoljstvo posjetom festivalu izrazili su i brojni gosti te autori prikazanih filmova među kojima su bili i Markus Schleinzer, redatelj filma Angelo te Marina Gera, glavna glumica u nagrađivanom mađarskom filmu Vječna zima.

Najavljena je i suradnja s udrugom Ars Septima koja će krajem ove godine objaviti natječaj za mlade i neafirmirane scenariste. Pobjednički scenarij bit će objavljen tijekom 14. Festivala tolerancije u travnju 2020.

 

Fotografije: Izvan fokusa

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb