Filmski program

Spektar // Ugriz stvarnosti // Tolerancija na rubu // Samo kratko // Idemo dalje // Mali koraci // Festival Market

 

7. – 11. 4. KINO SC
8. – 12. 4. KINO KINOTEKA
8. – 11. 4. KINO TUŠKANAC

 

Filmski program Festivala tolerancije čine aktualni filmovi prikazani na najznačajnijim svjetskim festivalima i nagrađeni najprestižnijim nagradama. Filmski program 13. Festivala tolerancije u odnosu na prethodna izdanja Festivala bilježi nekoliko inovacija u programskim sekcijama. Osmišljen je program Tolerancija na rubu u kojem će se ponuditi izbor filmova raznih žanrova i rodova naglašeno umjetničkog, provokativnog, hrabrog i izravnog karaktera iz festivalskog kruga, a koji su se istaknuli svojim inovativnim i kreativnim načinom propitivanja društvenih relevantnih tema poput izbjeglica, migracija, ljudskih prava, seksualnih i rodnih sloboda. Programska novina je i sekcija Idemo dalje u sklopu koje će se zainteresiranoj publici ponuditi projekti proširene i virtualne stvarnosti. Riječ je o platformi koja bilježi velik rast posljednjih godina no svejedno na samim filmskim festivalima pretežu predavanja i radionice namijenjenih autorima sadržaja dok su već gotovi projekti slabije zastupljeni. 

SPEKTAR 

Program Spektar predstavlja selekciju svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na filmove koji tematiziraju Holokaust, ljudska prava i aktualne društvene probleme. U programu Spektar prikazujemo filmove visokih produkcijskih standarda te istodobno lako razumljivih i naglašeno atraktivnih, dakle, namijenjenih široj publici. Prilikom selekcije filmova posebna se pozornost usmjerila na filmove iz tzv. svjetskoga festivalskog kruga nagrađivanih na prestižnim festivalima.​

UGRIZ STVARNOSTI  

Tematski kontekst Festivala tolerancije diktira selekciju filmova koji tematiziraju Holokaust, ljudska prava i ključne suvremene, ali i povijesne društvene probleme pa bi tako Festival bio nezamisliv bez dokumentarnih filmova. Program nazvan Ugriz stvarnosti u prvi plan stavlja kvalitetu, neposrednost, odmjerenost i snagu koju dobar dokumentarac uvijek ima, a cilj je prikazati globalnost i univerzalnost individualnih problema.

TOLERANCIJA NA RUBU 

Filmovi u ovoj festivalskoj sekciji su filmovi jakoga autorskog rukopisa i potpisa, oni su kontroverzni, često sirovi i nemilosrdni, no najvažnije je da su krajnje originalni i snažni. Tolerancija na rubu je novi program Festivala tolerancije koji se okreće arthouseu, hibridnim, ali i žanrovskim filmovima, tj. filmovima koji svojim stilskim i sadržajnim značajkama ne pripadaju srednjostrujaškom stvaralaštvu, odnosno uobičajenom festivalskom programiranju.

SAMO KRATKO 

Obilje filmova, autora, umjetničkih postupaka i pristupa posljednjih su godina od kratkometražnih filmova napravili pravu kreativnu džunglu kroz koju se teško probiti, ne zato što je u njoj teško pronaći vlastiti put, već zato što su njezina gustoća i obilje zavodljivo bogati. Programska sekcija Samo kratko Festivalu tolerancije donosi sve ono zbog čega volimo kratki metar: mali format iz kojega pršti vatromet ideja, razmišljanja i perspektiva.

IDEMO DALJE  – selekcija VR filmova

Iako se primarno vezuje uz industriju zabave virtualna stvarnost više ne živi samo u tom području. Umjetničke instalacije, dokumenti prostora i razdoblja, čitavi svjetovi postaju dostupni publici koja se  putem njih od pasivnog promatrača pretvara u aktivne sudionike. VR medij je i medij neposrednijeg iskustva što je za Festival tolerancije posebice zanimljivo, pogotovo kad govorimo o projektima kojima je cilj kod publike pobuditi empatiju, odnosno izazvati katarzu.

Program Idemo dalje realiziran je u suradnji s UNHCR-om.

MALI KORACI 

Djeca i mladi žive u obilju audiovizualnog sadržaja no ono što im kronično nedostaje su smjernice za njihovo konzumiranje. Medijska je pismenost u zapećku njihovog predškolskog i školskog obrazovanja stoga je odabir filmova u programskoj sekciji Mali koraci posebno važan. Male korake čine atraktivni no poučni i razumljivi filmovi koji su u otklonu na dominantne, uglavnom američke, filmove za djecu i mlade u redovnoj kino distribuciji.

FESTIVAL MARKET

Festival market je program koji predstavnicima inozemnih filmskih festivala nudi priliku za upoznavanje hrvatske filmske scene, a hrvatskoj filmskoj sceni prilika je za upoznavanje načina rada i razmišljanja voditelja filmskih festivala. Ove godine na Festival tolerancije dolazi Interfilm Berlin, međunarodni filmski festival, ali i distribucijska kuća posvećena kratkometražnim filmovima koja djeluje na svjetskoj sceni više od trideset godina. Interfilm Berlin na Festivalu tolerancije predstavit će Ingrid Beerbaum i Andrea Schwemmer.

 

Katalog 13. Festivala tolerancije pronađite ovdje.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb