Edukacijsko jutro:
Svjedočanstvo preživjele i projekcija filma '5105, Priča o bijegu iz Mauthausena'

Edukacijsko jutro:
Svjedočanstvo preživjele i projekcija filma '5105, Priča o bijegu iz Mauthausena'

09.04.2019.11:00
Kino SC

Na 13. izdanju Festivala tolerancije nastavljamo s programom Edukacijska jutra kojemu je cilj približiti mladima tragedije Holokausta na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij te uz svjedočanstvo osoba koje su u njihovim godinama bile diskriminirane i zatočene samo zbog svojega podrijetla.

Kroz proučavanje Holokausta učenici mogu razumjeti vrijednost potrebe za njegovanjem i zaštitom demokratskih vrijednosti te prepoznati važnost tolerancije. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja mladi shvaćaju da su prihvaćanje različitosti i poštivanje drugačijega jedini ispravan način života u modernom svijetu.

Vrijednost Edukacijskih jutara još je veća budući da je svake godine u Hrvatskoj sve manje živućih koji su preživjeli Holokaust, a oni koji prepričavaju mladima svoja iskustva, mogu se nabrojiti tek na prste jedne ruke.

Na ovogodišnjim Edukacijskim jutrima prikazat će se kratki dokumentarno-animirani film 5105, Priča o bijegu iz Mauthausena nakon kojega će učenici imati priliku iz prve ruke čuti svjedočanstvo preživjele Holokausta, Vesne Domany Hardy.

5105, PRIČA O BIJEGU IZ MAUTHAUSENA
DIEGO GONZÁLEZ PÉREZ
Španjolska, 2017, 29’

U siječnju 1941. godine su Mauthausen i Gusen postali nacistički koncentracijski logori kategorije III što znači “bez povratka”. Smrt je bila sudbina svih tamo poslanih zatvorenika.Kroz logor Mauthausen prošlo je više od 7000 španjolskih građana. Jedan od njih, Augustin Santos, deportirani broj 5105, napravio je zajedno s još dvojicom zatvorenika plan za bijeg kako bi ljudima ispričali o užasu koji su proživjeli. Do toga trenutka nitko nije uspio pobjeći iz njemačkog logora za istrebljenje i ostati živ. Animirani kratkometražni film 5105, Priča o bijegu iz Mauthausena prikazuje taj bijeg.

Prijava na edukacijsko jutro

Vaše ime *
Vaš email *
Kontakt telefon *
Prijavljujem
Naziv škole *
Broj učenika *
Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb