Film i diskusija / Digitalna kino-škola (DKŠ)

Film i diskusija / Digitalna kino-škola (DKŠ)

08.04.2019.11:00
Studentski centar

8.4., 10. 4. I 12. 4. OD 11.00 SATI, FOAJE KINA SC, STUDENTSKI CENTAR, SAVSKA CESTA 25

* Potrebno je prijaviti dolazak na e-mail: katarina.juras@jff-zagreb.hr

Program FILM I DISKUSIJA posvećen je integraciji izbjeglica u društvo i održava se kroz koncept DIGITALNE KINO-ŠKOLE (DKŠ), a namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih i učenicima srednjih škola te ga provode obučeni koordinatori i volonteri.

Cilj programa je, uz korištenja filma kao medija i diskusiju kao sredstvo angažmana pojedinca, skrenuti pažnju na važnost tolerancije te utjecati na uklanjanje negativne percepcije izbjeglica u društvu.

Program je namijenjen razvijanju empatije, solidarnosti, ali i kritičkoga razmišljanja kod djece i to s pomoću novih tehnologija – gledanjem filmova putem virtualne stvarnosti i preko razigranih računalnih aktivnosti poput programa za kviz i digitalni zid, a sve kako bi se mlade korisnike potaklo na angažman - dok uče, istovremeno se usavršavaju i bivaju nadahnuti uz teme koje radionica obrađuje. Ove godine teme su usmjerene na položaj izbjeglica, a program se odvija uz podršku UNHCR-a Hrvatska.

Na 13. Festivalu tolerancije program će pratiti i u njemu sudjelovati do 300 učenika, podijeljenih po grupama do 30 učenika. Nakon Festivala će se tako razvijen program predstaviti školama diljem Hrvatske. Interaktivni zid pratit će kronološko održavanje programa Film i diskusija, a poslije će se razviti aplikacija i za program Edukacijska jutra o Holokaustu (na programu je od 2009. godine sudjelovalo više od 25.000 učenika).

IDEMO DALJE – selekcija VR filmova

Iako se primarno vezuje uz industriju zabave virtualna stvarnost više ne živi samo u tom području. Umjetničke instalacije, dokumenti prostora i razdoblja, čitavi svjetovi postaju dostupni publici koja se putem njih od pasivnog promatrača pretvara u aktivne sudionike. VR medij je i medij neposrednijeg iskustva što je za Festival tolerancije posebice zanimljivo, pogotovo kad govorimo o projektima kojima je cilj kod publike pobuditi empatiju, odnosno izazvati katarzu.

MOLITVA MORU
KHALED HOSSEINI
The Guardian VR, 2017, 7’4’’

Inspiriran pričom Alana Kurdija, trogodišnjega sirijskog izbjeglice koji se utopio u Sredozemnom moru, književnik i ambasador dobre volje UNHCR-a, Khaled Hosseini, napisao je ovu pripovijest kojoj je poslije udahnut život pomoću VR tehnologije. U noći uoči fatalnoga putovanja, otac sa sinom lamentira nad njihovim životom prije rata u Siriji i nesigurnoj budućnosti.

OBLACI NAD SIDROM
GABO ARORA, CHRIS MILK
UN, 2015, 8’45’’

Film virtualne realnosti o sirijskoj izbjegličkoj krizi koji su 2015. režirali Gabo Arora i Chris Milk u suradnji s UN-om i Samsungom. U središtu priče je dvanaestogodišnja djevojčica koji živi u izbjegličkom kampu Za'atari u Jordanu, a film je prati kroz jedan njezin uobičajeni dan, od šatora u kojem živi s obitelji do pekare, kompjuterskoga laboratorija i trenutka ulaska u nogometnu momčad kampa. Ovo je inače prvi UN-ov film snimljen u tehnici virtualne stvarnosti.

ŽIVOT U VRIJEME IZBJEGLIŠTVA
ELLEN ANDRIES, THOMAS MADDENS
UNHCR, 2017, 10’27’’

Omar je devetogodišnji sirijski izbjeglica koji boluje od teškoga hormonskog poremećaja. Nakon što je proveo tri godine u izbjegličkom logoru u Libanonu gdje uopće nije liječen, dječak je napokon zbrinut prošle godine u Finskoj. Pridružite se njemu i njegovoj prijateljici Wardi Al-Jawahiry na jedinstvenom VR putovanju u Finsku i provjerite kako se snalazi u svom novom domu. Život u vrijeme izbjeglištva snimljen je u suradnji s The Humanitarian Cooperative i uz potporu Nokije i UNHCR-a.

Program Idemo dalje realiziran je u suradnji s UNHCR-om.

Prijava na edukacijsko jutro

Vaše ime *
Vaš email *
Kontakt telefon *
Prijavljujem
Naziv škole *
Broj učenika *
Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb