Magdalena Petruk, Jolanta Laskowska:
Predavanje stručnjakinja iz Državnog muzeja Majdanek (Lublin, Poljska)

Magdalena Petruk, Jolanta Laskowska:
Predavanje stručnjakinja iz Državnog muzeja Majdanek (Lublin, Poljska)

11.04.2019.11:00
Kino SC

Magdalena Petruk: O Državnom muzeju Majdanek, prvom memorijalnom muzeju na svijetu

Državni muzej Majdanek nastao je na temeljima njemačkoga koncentracijskog logora – KL Lublin. Prvi je to muzej mučeništva i najstariji memorijal žrtvama nacizma čija je misija očuvanje sjećanja i promicanje edukacije o njemačkoj okupaciji Lublina i okolice tijekom Drugog svjetskog rata.

Muzejske zbirke sadrže povijesne predmete i arhive povezane s funkcioniranjem koncentracijskoga logora Lublin i eksterminacijskih centara Bełz∙ec i Sobibór. Muzej priprema i prikazuje povijesne izložbe, a akademska istraživanja koncentrirana su na povijest koncentracijskoga logora, njemačke okupacije te na pitanja muzejske prakse. Istraživanja se objavljuju u različitim publikacijama dok edukacijski programi nude širok raspon aktivnosti za sve uzraste.

Od 1944. do danas, Državni muzej Majdanek posjetilo je preko 11 milijuna ljudi, a ove godine obilježava se 75. godišnjica oslobođenja koncentracijskoga logora Lublin te isto toliko godina od otvaranja Muzeja.

Jolanta Laskowska: Radionica „Svijet iza žice“

Radionica se temelji na filmu koji donosi svjedočanstva bivših zatvorenika koncentracijskoga logora Majdanek. Muškarci i žene govore o životu u logoru: o prijateljstvu, hrabrosti, ali i o onima koji su krali posljednje komade kruha. Svjedočanstva govore o šansama za preživljavanje u koncentracijskom logoru te o smrti bliskih prijatelja.

Nakon filma slijedi diskusija o značenju jednostavnih riječi poput ljubavi i prijateljstva, obitelji te o tome kako ih danas shvaćamo. Postoje li razlike između prijateljstva u vrijeme rata i danas ili one ne postoje? I zašto? Što danas znači biti hrabar? Što je značilo biti hrabar za nekoga zatvorenog u koncentracijskom logoru? Možemo li pronaći sličnosti ili ne? I zašto?

Prijava na edukacijsko jutro

Vaše ime *
Vaš email *
Kontakt telefon *
Prijavljujem
Naziv škole *
Broj učenika *
Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb