UMRO JE BRANKO LUSTIG

UMRO JE BRANKO LUSTIG

14.11.2019.

U Zagrebu je sinoć u 87. godini preminuo Branko Lustig, najpoznatiji i najuspješniji hrvatski filmski producent i osvajač dva Oscara za filmove Schindlerova lista 1993. godine i Gladijator 2000. godine.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 1932. godine. 1955. godine diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, iste je godine počeo profesionalnu karijeru u zagrebačkom Jadran filmu. Ubrzo slijedi Lustigov angažman u gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Od filmova i serija na kojima je tad surađivao najznačajniji su Guslač na krovu, Sofijin izbor, Limeni bubanj, Vjetrovi rata i Rat i sjećanja. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u film Schindlerova lista.

Proveo je više od 50 godina u filmskoj industriji, počeo je radeći na filmovima kao što su Ne okreći se sine i Kozara, 70-ih je radio na inozemnim koprodukcijama a taj rad i poznanstva omogućili su mu da 80-ih ode u Los Angeles. Ubrzo je upoznao Stevena Spielberga s kojim je napravio film Schindlerova lista, osvojio Oscara i tako postao utjecajan producent u Hollywoodu. Nakon Mirotvorca s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman počeo je raditi s Ridleyjem Scottom s kojim je, nakon osvojenog Oscara za Gladijatora, surađivao na filmovima Hannibal, Pad Crnog jastreba, Kraljevstvo nebesko, Dobra godina i Američki gangster.

Prije deset godina Lustig je odlučio vratiti se u Hrvatsku gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma. Ove godine proglašen je počasnim građaninom grada Zagreba i to za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima. 

To nije prvo proglašenje Lustiga počasnim građaninom u Hrvatskoj, 2010. proglašen je počasnim građaninom Osijeka, a 2017. počasnim građaninom Čakovca. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je Lustiga 1994. godine Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

U svojoj karijeri dobio je niz značajnih međunarodnih priznanja, primjerice 2014. predsjednik Francuske dodijelio mu je Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast.

 

Nacional.hr i Hina.hr

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb