TOLERANCE TALK: MIZOGINIJA SE HRANI ŠUTNJOM I MRAKOM

TOLERANCE TALK: MIZOGINIJA SE HRANI ŠUTNJOM I MRAKOM

01.07.2020.

Mizoginija je povijesna pojava, postoji diljem svijeta, ima mnogo razina i nijansi, a upravo na pitanju odnosa prema ženama polarizira se naše društvo i razdvaja se njegov moderni dio od onog manje modernog. O ovom problemu trebamo pričati što više i trebamo ga istraživati, jer se mizoginija hrani šutnjom i mrakom – zaključak je prvog Tolerance Talka Mrak iza zatvorenih vrata, održanog u sklopu 14. open air Festivala Tolerancije na zagrebačkom Bundeku. O pravima žena nad kojima su izvršeni različiti oblici nasilja, uključujući silovanje, zlostavljanje u obitelji i sekundarnu viktimizaciju, razgovarale su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, psihologinja i psihoterapeutkinja Ženske sobe Marijana Senjak i urednica na Novoj TV Ivana Paradžiković, uz sjajno moderiranje Irene Radej Miličić, radijske autorice i voditeljice, profesorice na Sveučilištu Sjever.

Prema podacima koje je iznijela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kod prekršajnih djela nasilja nad ženama u 78 posto slučajeva počinitelji su muškarci, a kad je riječ o kaznenim djelima oko 95 posto slučajeva riječ je također o muškarcima. Upravo je to razlog zbog kojeg se govori o rodno uvjetovanom nasilju koje mora biti dio nacionalnog kaznenog zakonodavstva.

Tko točno čini nasilje – muškarci ili društvo koje im to dopušta, kakav je pravni položaj žrtava nad kojima se vrši seksualno, psihičko i fizičko nasilje, kakva je medijska slika o žrtvama i što je s njihovom rehabilitacijom, ključna su pitanja za ovaj rašireni problem.

Hrvatsko društvo, Europa i svijet suočavaju se i s problemima fašizma i rasizma, koji su u fokusu još jednog Tolerance Talka – Geneza zla, koji će se održati sutra, 2. srpnja, u 20 sati, također u Amfiteatru na Bundeku. Filmski i književni kritičar Dragan Jurak i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu dr. sc. Nebojša Blanuša, uz moderiranje novinarke i kolumnistice Nacionala Zrinke Vrabec Mojzeš, govorit će o razarajućim posljedicama ovih doktrina na moderno društvo. Osvrnut će se na izniman film o fašizmu u Nizozemskoj redatelja Luuka Bouwmana Svi protiv svih, temeljen na razdoblju između dva rata kada je ova zemlja imala nekoliko desetaka fašističkih pokreta.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb