OTKAZANA PROJEKCIJA FILMA POTICANJE

OTKAZANA PROJEKCIJA FILMA POTICANJE

06.07.2020.

Intrigantan, razotkrivajuć i na brojnim festivalima prikazivan i nagrađivan film Poticanje redatelja Yarona Zilbermana neće imati hrvatsku premijeru u sklopu open-air izdanja 14. Festivala tolerancije. Loše su vremenske prilike ne jednom već dvaput spriječile njegovo prikazivanje no kako je riječ o iznimnom filmu Festival tolerancije ni izdaleka nije od njega odustao. Dapače!

Pričekat ćemo neke nove, bolje okolnosti i prikazati ga u ambijentu i kontekstu kakav taj odličan film zaslužuje.

Poticanje prikazuje jedan od najšokantnijih događaja u izraelskoj povijesti, koje je u potpunosti promijenilo izraelsko društvo, smatra veleposlanik Izraela Ilan Mor:

”Pouka tog nemilog događaja, te traume, je nešto što izraelsko društvo još nije u potpunosti naučilo. Kao društvo i kao pojedince čeka nas dug put dok ne shvatimo i ne usvojimo pouke. Izrael je mlada država koja još pronalazi svoj identitet – mi smo država koja se sastoji od židovskih imigranata iz cijelog svijeta koji su sa sobom donijeli različitu povijest, kulturu i običaje. Postoje mnogi problemi koji su i dalje tema debata u Izraelu, a odnos između sekularnih i ortodoksnih Židova jedna je od njih. Izrael je jedina židovska država na svijetu i kao takva je usredotočena na očuvanje naše židovske kulture i naslijeđa, no istovremeno je to i moderna država koja je usvojila međunarodne vrijednosti demokracije, jednakosti, slobode govora. Te dvije istine moraju naći načina da koegzistiraju i upravo to je srž procesa izgradnje i oblikovanja našeg društva. To je posao koji nikad ne prestaje.”

Redatelj Zilberman u Poticanju vrlo umješno spaja igrane dijelove s arhivskim materijalima, ne libi se u svoj nominalno igrani film staviti snimke informativnih emisija i dokumentarističke kadrove što cjelini daje visok stupanj autentičnosti. Istodobno, svi ti redateljski postupci svjedoče i o njegovoj visokoj umješnosti i uopće filmskom znanju. Prikaz atentata na Yitzhaka Rabina iz očišta atentatora u ovom je filmu posebno vrijedan jer dajući sve aspekte atentatorove radikalizacije slika vrlo slojevitu karakternu sliku koja i u najmanjim detaljima prikazuje djeliće mozaika zvan zločinački um.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb