IZLOŽBA RED U KNJIŽNICI KUSTOŠIJA

IZLOŽBA RED U KNJIŽNICI KUSTOŠIJA

07.07.2020.

Izložba ReD nastavlja svoj put - nakon vozila javnih prijevoza Dubrovnika, Osijeka, Splita, Zadra i Zagreba vrijeme je za jednu knjižnicu! Knjižnica Kustošija je mjesto na kojem možete pogledati ove angažirane plakate.

Ideja izložbe ReD je bila putem posebno dizajniranih plakata postavljenih u najprivatniji javni prostor (unutrašnjost gradskog prijevoza) senzibilizirati, odnosno potaknuti na dijalog o položaju izbjeglica, ali i o tome kako se sami, svjesno ili nesvjesno, odnosimo prema „njima“ – kroz direktan kontakt, odnosno promišljajući i razgovarajući o njima. Ključ izložbe ReD su dizajneri. Uostalom, sam naziv izložbe je nastao spajanjem riječi "refugee" i "design". Dodatno, riječ "red" (eng. crveno) označava stupanj hitnosti problema koji je permanentan već više od sedamdeset godina. Broj izbjeglica u svijetu danas je udvostručen u odnosu na situaciju od pred tek pet godina. 

Dizajneri i dizajnerski uredi koji su osmislili plakate su neki od najznačajnijih trenutno aktivnih u Hrvatskoj: Ana Kunej (Kuna Zlatica), Dejan Dragosavac RutaIva BabajaBruketa&Žinić&Grey i studio Šesnić&Turković

Riječ je o angažiranom projektu koji dizajnerima omogućava potpunu slobodu rada a sve s ciljem podizanja svijesti o tome tko su izbjeglice, odakle dolaze, ali i pokazati da su izbjeglice ljudi kao i svi drugi čiji su životi prekinuti nasiljem i teškim kršenjima ljudskih prava. Zadatak kojeg su dizajneri u inicijalnoj fazi projekta dobili sveo se na pet ključnih pitanja o kojima su njihovi plakati morali progovoriti: Tko su izbjeglice? Od čega bježe? Kako bježe? Što ih čeka kad stignu? Zašto im pomoći?

Izložba ReD je realizirana samostalno od strane Udruge festival suvremenog židovskog filma Zagreb i uz potporu Grada Zagreba i UNHCR-a Hrvatska a u Knjižnici Kustošija će biti izložena od 8. srpnja do 4. rujna.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb