Filmski program

Spektar // Ugriz stvarnosti // Tolerancija na rubu // Idemo dalje // 


Filmski program Festivala tolerancije čine aktualni filmovi prikazani na najznačajnijim svjetskim festivalima i nagrađeni najprestižnijim nagradama. 


SPEKTAR 
Program Spektar predstavlja selekciju svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na filmove koji tematiziraju Holokaust, ljudska prava i aktualne društvene probleme. U programu Spektar prikazujemo filmove visokih produkcijskih standarda te istodobno lako razumljivih i naglašeno atraktivnih, dakle, namijenjenih široj publici. Prilikom selekcije filmova posebna se pozornost usmjerila na filmove iz tzv. svjetskoga festivalskog kruga nagrađivane na prestižnim festivalima.​


UGRIZ STVARNOSTI  
Tematski kontekst Festivala tolerancije diktira selekciju filmova koji tematiziraju Holokaust, ljudska prava i ključne suvremene, ali i povijesne društvene probleme pa bi tako Festival bio nezamisliv bez dokumentarnih filmova. Program nazvan Ugriz stvarnosti u prvi plan stavlja kvalitetu, neposrednost, odmjerenost i snagu koju dobar dokumentarac uvijek ima, a cilj je prikazati globalnost i univerzalnost individualnih problema.


TOLERANCIJA NA RUBU 
Filmovi u ovoj festivalskoj sekciji su filmovi jakoga autorskog rukopisa i potpisa, oni su kontroverzni, često sirovi i nemilosrdni, no najvažnije je da su krajnje originalni i snažni. Tolerancija na rubu je novi program Festivala tolerancije koji se okreće arthouseu, hibridnim, ali i žanrovskim filmovima, tj. filmovima koji svojim stilskim i sadržajnim značajkama ne pripadaju srednjostrujaškom stvaralaštvu, odnosno uobičajenom festivalskom programiranju.


IDEMO DALJE
Iako se primarno vezuje uz industriju zabave, virtualna stvarnost više ne živi samo u tom području. Umjetničke instalacije, dokumenti prostora i razdoblja, čitavi svjetovi postaju dostupni publici koja se  putem njih od pasivnog promatrača pretvara u aktivne sudionike. VR medij je i medij neposrednijeg iskustva što je za Festival tolerancije posebice zanimljivo, pogotovo kad govorimo o projektima kojima je cilj kod publike pobuditi empatiju, odnosno izazvati katarzu.

Program Idemo dalje realiziran je u suradnji s UNHCR-om.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb