FILMOVI PROJEKTA FOT I UNHCR HRVATSKA PREPORUČUJU

FILMOVI PROJEKTA FOT I UNHCR HRVATSKA PREPORUČUJU

19.04.2020.

Protekla su se dva tjedna gotovo slila u jedan dugi, beskrajan dan u kojemu je nova digitalna realnost posve zavladala. Naravno, ni mi se nismo propustili prilagoditi pa u suradnji s UNHCR-om Hrvatska kontinuirano progovaramo o onima koji nisu nestali, već se samo manje pojavljuju u medijima: izbjeglicama. Koliko znači dom danas znamo i više no što smo ikada mislili da ćemo saznati, stoga: gledajte i dalje filmove koje vam preporučujemo, svatko na ovome svijetu ima pravo na dom, mir i sigurnost.

Evo koje smo filmove do sada pogledali:

 

ZADNJI U ALEPU
r. Feras Fayyad, 104'

Pobjednik Sundancea, zapanjujući dokumentarac i primjer terenske reportaže koja ostavlja bez daha, prati međunarodno priznate Bijele kacige, organizaciju koju čine obični građani koji prvi hrle prema eksplozijama u nadi da će spasiti živote svojih sugrađana. Film smo imali prilike pogledati na 12. Festivalu tolerancije.

kod: DOKU-IZOLACIJA
Za gledanje filma je potrebno postati Vimeo korisnik (posve je besplatno) i potom selektirati "najam/rent" i označiti "Croatia". Također, treba upisati i promo kod: "DOKU-IZOLACIJA"

 

UVOZ
r. Ena Sendijarević, 17'

Mlada bosanska izbjeglička obitelj završava u malom nizozemskom selu nakon što im je odobrena zaštita 1994. godine. Jedna apsurdna situacija sustiže drugu dok od novog svijeta pokušavaju stvoriti svoj dom. Film je imao premijeru u Cannesu 2016. godine, a na više od stotinu filmskih festivala na kojima je prikazan dobio je i niz nagrada. Imali smo ga priliku pogledati na Zagreb Film Festivalu.

 

BORDERS
r. M.I.A., 5'
Mathangi "Maya" Arulpragasam, ili globalno poznata kao M.I.A., glazbenica je i aktivistica koja svojim radom kontinuirano upozorava na probleme izbjeglica. Ništa čudno s obzirom da je i sama bila izbjeglica. Vizualno atraktivan, provokativan spot za pjesmu Borders baš odgovara kraju tjedna i online partyijima i druženjima kroz koje susrećemo prijatelje. 
M.I.A.-u smo imali priliku upoznati i čuti u Zagrebu, u sklopu projekta Filozofski Teatar.

 

FRENCH GUIANA: GARDENERS IN EXILE
r. Frédéric Tonolli, 25'

U Cacau, seocu u džungli Francuske Gijane, žive Hmongi, izbjeglice iz Vijetnamskog rata. Pet stotina duša je ovdje došlo s drugog kraja svijeta 1977. godine i od tada su tropsku džunglu pretvorili u rajski vrt.

 

ONE MAN’S JOURNEY FROM REFUGEE TO MAYOR
Great Big Story, 5'

Helena, Montana ima oko 30.000 stanovnika, a gradonačelnik Wilmot Collins želi znati što svaki od njih misli. Sastaje se s biračima prve srijede svakog mjeseca, željan iz prve ruke čuti kako može podržati i poboljšati zajednicu koja je njegovoj obitelji dala “drugu priliku”. Collinsov put do Helene bio je naporan i neočekivan, a sve je započelo u Liberiji prije više od 20 godina.

 

4.1 MILES
r. Daphne Matziaraki, 22’

Dvadeset afganistanskih izbjeglica je 2001. godine stiglo je na grčki otok Lesbos. Bila je to najveća vijest te godine, sjeća se Kyriakos, kapetan obalne straže. Tada je njegov posao uglavnom podrazumijevao rutinsko nadgledanje tjesnaca širokog 6,6 kilometra koji je otok odvajao od turskog kopna. Ti mirni dani odavno su prošli. Kyriakosa i njegovih 10 kolega sada se svakog sata zove kako bi spasili stotine ljudi koji su riskirali prijelaz. Grčka novinarka Daphne Matziaraki pridružila se herojskom kapetanu na jedan dan: 28. listopada 2015.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb