FESTIVAL TOLERANCIJE POZIVA NA IZLOŽBU VERA FISCHER – KRIŽ POMIRENJA

FESTIVAL TOLERANCIJE POZIVA NA IZLOŽBU VERA FISCHER – KRIŽ POMIRENJA

01.07.2020.

Križem od cedra s Davidovom zvijezdom umjesto Kristova srca, Vera Fischer na simboličan je način pomirila židovstvo i kršćanstvo, dvije religije koje su snažno utjecale i na njezin život. Ovo impresivno djelo okosnica je izložbe Vera Fischer – Križ pomirenja, otvorene do 4. srpnja u sklopu 14. Festivala tolerancije u zagrebačkoj Galeriji Erdeljac.

„Židovstvo je humus na kojem je izraslo kršćanstvo i taj spoj religija najljepše je prikazan kroz Križ pomirenja ove velike umjetnice koju sam imao čast poznavati i s kojom se moglo pričati o svemu. Ona je bila iznimna intelektualka koja je razumijevala život i pretakala ga u svoju umjetnost", istaknuo je na otvorenju izložbe likovni i književni kritičar i esejist Milan Bešlić.

Vera Fischer borila se protiv predrasuda, bila je multimedijalna, angažirana i avangardna umjetnica okrenuta subkulturi. Rođena u zagrebačko-židovskoj obitelji, prvu skulpturu izradila je u pijesku 1943., kada su je prije pada Italije iz koncentracijskog logora Kampor na Rabu talijanski čuvari vodili na kupanje. Tada je shvatila da želi postati kiparica, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i snažno obilježila hrvatsko umjetničko stvaralaštvo od sredine prošlog stoljeća pa do smrti 2009.

Nakon izložbe u zagrebačkom Središću, prošećite do Amfiteatra na Bundeka i uživajte u bogatom filmskom programu 14. open air Festivala tolerancije koji traje do nedjelje.

Organizator poziva sve da budu odgovorni prema sebi i drugima te nose maske i pridržavaju se preporuka izdanih od strane HZJZ-a.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb