14. FOT – PORUKA SA SELEKTORSKOGA STOLA

14. FOT – PORUKA SA SELEKTORSKOGA STOLA

05.04.2020.

Posljednjih trinaest godina proljeće i travanj su redovito bili rezervirani za filmove, izložbe, predavanja i koncerte koji su uvijek imali isti nazivnik, odnosno misiju: briga za tolerantno, napredno, solidarno i potencijalima bogato društvo. Mislili smo kako je trinaesto izdanje Festivala bilo uistinu nesretno za nas s obzirom da smo se u zadnji čas morali izmjestiti iz Kina Europa, no evo ga – ni broj četrnaest nije puno sretniji. Svejedno, kako smo prebrodili prošle nedaće tako ćemo i ove sadašnje i one buduće. 14. Festival tolerancije ove godine neće biti na rasporedu u travnju, već u listopadu. Pripremili smo brojne izvrsne, nagrađivane filmove, zanimljive i provokativne izložbe, koncertne i inovativne edukativne programe. Konture filmskog programa donosimo u nastavku.

Festivalski odabir filmova delikatan je posao u kojem je najvažnije uspjeti uhvatiti bilo, ritam kucanja srca svjetske produkcije. Filmova ima kao nikada ranije no u gustoj se šumi lako gubi smjer. Ukoliko se koriste već utabani putovi nema originalnosti, ako se provlači kroz teško prohodne stranputice nema atraktivnosti, a skrene li se u egzotične gustiše lako se iz vida izgubi relevantnost. Relevantnost, atraktivnost i originalnost su naše smjernice, a za 2020. godinu one su nas dovele do vjerujemo sjajnog izdanja Festivala. Nismo bježali ni od putova, ni od stranputica, ni gustiša ni proplanaka – Festival tolerancije je inkluzivan festival namijenjen svima i za sve jednako pristupačan – za participiranje u njemu ne trebaju ulaznice, samo dobra volja i interes.

Program Spektar predstavlja selekciju svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na filmove koji tematiziraju holokaust, ljudska prava i aktualne društvene probleme. Prilikom selekcije filmova posebna se pozornost usmjerila na filmove iz tzv. svjetskoga festivalskog kruga nagrađivanih na prestižnim festivalima. Tako nas između ostalog ove godine čeka fascinantna trilogija Ljubav izraelskog autora Yarona Shanija čiji su filmovi Stripped, Chained i Reborn unutar dvije godine imali premijere u Veneciji, Busanu i Berlinu. O holokaustu i njegovim posljedicama progovara suptilna nagrađivana mađarska drama Those Who Remained Barnabása Tótha, a o turbulentnoj svakodnevici jedne mlade žene humorna drama Damjana Kozolea Polusestra. Dvije afganistanske priče, The Orphanage i The Swallows of Kabul, rastopit će i najtvrđa srca, a iznimno izraženu izraelsku prisutnost zaokružuju sjajni hibrid igranog i dokumentarnog Incitement i kontroverzni Flawless.

 

Flawless, Tal Granit, Sharon Maymon (Tribeca, Jerusalem, Miami)

Incitement, Yaron Zilberman (Toronto, Warsaw, Palm Springs)

Love Trilogy: Chained, Yaron Shani (Berlinale, Busan, Chicago, Jerusalem)

Love Trilogy: Reborn, Yaron Shani (Busan, Haifa)

Love Trilogy: Stripped, Yaron Shani (Mostra, Busan, Haifa)

Polusestra, Damjan Kozole (Karlovy Vary, Miskolc, Portorož)

The Orphanage, Shahrbanoo Sadat (Cannes, Busan, Odessa, Chicago)

The Swallows of Kabul, Zabou Breitman, Eléa Gobbé-Mévellec (Cannes, Annecy, Göteborg)

Those Who Remained, Barnabás Tóth (Jerusalem, Cairo, Palm Springs)

White Lie, Yonah Lewis, Calvin Thomas (Toronto, Vancouver, Miami)

 

U programu Ugriz stvarnosti u prvom je planu filmska kvaliteta, neposrednost, odmjerenost i snaga koju dobar dokumentarac uvijek ima. Cilj je prikazati globalnost i univerzalnost individualnih problema a neki od filmova koji se posebno ističu su Love Child Eve Mulvad koja tematizira za Festival vrlo važnu temu – izbjeglice i izbjeglištvo. Film Body of Truth Evelyn Schels u društvu Marine Abramović, Sigalit Landau, Shirin Neshat i Katharine Sieverding propituje vječno političko bojno polje – žene, njihova prava i traume. Film Four Winters Julie Mintz donosi manje poznatu priču o partizanskim odredima koje su oformili Židovi tijekom Drugog svjetskog rata, a jednostavan, neposredan i očaravajući Pahokee slike iz života američke provincije.

 

Made in Auschwitz, Sylvia Nagel, Sonya Winterberg

Love Child, Eva Mulvad (Toronto, Chicago, Göteborg)

Aswang, Alyx Ayn i G. Arumpac (IDFA, Cinema du Reel)

Jawline, Liza Mandelup (sundance, Boston, Sheffield)

Where We Belong, Jacqueline Zünd (Berlinale DOK Leipzig)

All Against All, Luuk Bouwman (IDFA)

Zero Impunity, Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies, Denis Lambert (Annecy, Molodist, Solun)

Body of Truth, Evelyn Schels (DOC NYC, Hamburg)

Four Winters, Julia Mintz

Overseas, Sung-a Yoon (Locarno, IDFA, Busan, Warsaw)

Pahokee, Patrick Bresnan i Ivete Lucas (Sundance, Nyon, Prizren)

 

Četrnaesto izdanje Festivala tolerancije donosi i ove godine program Tolerancija na rubu, filmove snažnog autorskog rukopisa, kontroverzne i originalne naslove iz svjetskog festivalskog kruga. Jedan od takvih je filmova Nina Wu, djelo koje se pamti i koje vrlo plastično prikazuje filmski svijet iz perspektive jedne glumice. Premijeru je imao u Cannesu, a nakon njega #metoo pokret je mnogima postao puno jasniji.

 

Nina Wu, Midi Z (Cannes, Busan, Stockholm)

Nova Lithuania, Karolis Kaupinis (Karlovy Vary, Cairo, Göteborg)

Blanco en Blanco, Théo Court (Mostra, Busan, Gijón)

The Shepherd, László Illés

 

Selekcija filmova za djecu i mlade Mali koraci ove je godine dodatno proširena i naglašena, a donosi između ostalih šokantan film Stevena Oritta My Name Is Sara, te razoružavajući #Anne Frank Parallel Stories Sabine Fedeli i Anne Migotto.

Navedeni filmovi ni izdaleka nisu svi koje smo pripremili, ali poseban naglasak svakako stavljamo na veliku retrospektivu našeg Menscha, Branka Lustiga. Filmovi na kojima je radio s lakoćom pišu jedan nevjerojatan ljudski i profesionalni životopis koji kroz sve svoje pore ponosno zrači: Branko Lustig je bio naš najveći filmaš. Ni više, ni manje.

O selekciji filmova ovogodišnjeg Festivala tolerancije mogu se napisati još kartice i kartice teksta no za kraj tek nekoliko pitanja, ili možda natuknica: Jeste li primijetili rodnu neravnopravnost među autorima dokumentaraca? A sve te boje i potencijali izraelskog filma?

Put kroz šumu filmova nudi brojne priče – pronalazit ćemo ih s vama od 4. do 15. listopada!

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel: +385 91 503 1136
E-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb